fredag 25 april 2014

Elektronikpriser

Under en kort vila från städningen inför visning roade jag mig med att kolla upp priser på TV-apparater. Måste ju ha för att kolla på fútbol! Har alltid hört/läst att elektronik är dyrare i Spanien men så verkar inte vara fallet, i alla fall om min högst vetenskapliga undersökning stämmer.

Exempel 1): Sony Bravia KDL-42W807, 42-tums LED Smart-TV med inbyggd WiFi och massor med annat godis. Av bilden att döma verkar det vara Android som ligger som operativsystem.TV-n ser ju ut som en gigantisk mobiltelefon...



Bästa priset i Sverige (Prisjakt, Elgiganten): 8695 SEK (€956)
Pris i Spanien (Mediamarkt): 6062 SEK (€666)

Exempel 2) LG 42LN570, liknande ovan men billigare variant, saknar WiFi men har stöd för nätverk via kablel. Tror också att LG kör sitt eget operativ.

Bästa priset i Sverige (Prisjakt, Pixmania som är Franskt): 4199 SEK (€461)
Pris i Spanien (Mediamarkt): 3632 SEK (€399)

Ganska stora skillnader, 30% lägre pris för den dyrare TV:n och 14% lägre för den billigare i Spanien. Måste säga att det var överraskande (om än positivt) då det motsäger allt jag hört förut. Kanske skillnaden är åt andra hållet för vitvaror eller andra produkter, det får senare vetenskapliga undersökningar utröna.

onsdag 23 april 2014

V minus 4

På söndag smäller det, då har vi en första visning av huset och det ska bli spännande att se vad det mynnar ut i.

Huset hade legat ute på Hemnet ett tag då jag märkte att det inte blev sökträffar på den ort inom kommunen vi bor i. Söker man på kommunen så dyker det däremot upp. Ett samtal av min fru till mäklaren, som i sin tur ringde Hemnet, resulterade i svaret - "Vad är problemet? Huset har ju slagit rekord i antal visningar för det området". Ja, ja, man får väl vara nöjd med det lilla då :)

Många bilar som smygåker förbi, vänder och smygåker förbi igen har vi också haft senaste veckorna. "Sneakers" har vi döpt dom till. I påskhelgen var det till och med en familj som klev ur bilen, hävdade att dom inte fått tag på mäklaren trots desperata försök samt ställde en del frågor och såg sig omkring. Verkade trevliga så vi får hoppas på ett överbud där.

Nu måste jag kolla med revisiorn om det går att registrera företag därnere innan vi flyttar. Har en mobil app som ska publiceras och då måste man ha konto för utvecklare på Microsoft och Google, vilket jag har. Problemet är att dessa konton inte kan flyttas, har man registrerat dom i Sverige så är det låst till landet. Alla utbetalningar från dessa konton redovisas till svenska skattemyndigheten och det går ju inte efter augusti för då måste jag skatta här. Avpubliceras appen på svenska kontot och ompubliceras på spanska så får de kunder som redan har köpt inga uppdateringar utan måste köpa om appen. Alternativet är att vänta med att publicera tills efter flytt och det är inget vidare bra alternativ heller. Dom har lyckats röra till det spektakulärt, får se om det går att reda upp överhuvudtaget.