söndag 21 juli 2013

Loppis

Eftersom vi ska flytta måste vi tömma ut huset på gamla grejer och vi har en hel del sådana, mycket tack vare att en i familjen ogillar att slänga saker. Vad är då bättre än att sälja grejerna på en loppmarknad, kan man fråga sig? Tja, slänga skräpet är en variant men loppis blev det igår i alla fall. En för mig ny och märklig upplevelse.

Vi åkte till Täby Gallop och det började med långa rader av bilköer, 6-7 rader som alla säljare ordnade in sig i. Snarlikt gränsövergången mellan Gibraltar och Spanien fast raka köer istället för kurvade. Där satt vi i säkert 40 minuter innan de började släppa in oss varefter man körde till anvisad plats och parkerade. Kaoset kunde börja.

Upplägget är så att säljarna har mellan kl. 10-12 på sig att ställa fram sina prylar, därefter är det tänkt att köparna släpps in. Vi hade dock knappt hunnit öppna bakluckan på bilen innan vi stormades av en mobb som ville veta vad vi sålde och priser. Glöm det där med att plocka fram sakerna först alltså, det gjorde mobben åt oss. Första halvtimmen gick åt att hantera den smått tokiga folkmassan samtidigt som vi försökte plocka fram alla saker som skulle säljas, ställa upp dom på ett ordnat sätt, övervaka att ingen norpade någonting samt kommunicera med dom potentiella köparna. Puh!

Efter drygt en timme började det lugna ner sig och fortsatte sedan i en mer "normal" takt. Mycket folk och förvånande hur många olika nationaliteter som fanns representerade. Vi hörde svenska, polska, ryska, tyska, spanska, holländska, danska, ett otal varianter av arabiska, engelska samt ett antal ej identifierade språk. Träffade även en gammal flygelev som gick runt där med sin flickvän. Liten värld.


En liten del av loppmarknaden på Täby Galopp. Dryga 20°C och stundals blåsigt var det

Självklart ska det prutas på en loppmarknad men ibland blev det löjligt, speciellt tänker jag på prutningar på några (högkvalitativa) småprylar vi sålde för 5:-. Är det så illa ställt bör man kanske se över sin ekonomi.

En observation av jippot är att man i de flesta fall får ungefär hälften av priset man ursprungligen satte. Vi fick i alla fall ca 2/3 av alla prylar sålda och kom hem ett par tusenlappar rikare samt en del gammalt skräp fattigare.

Avgiften för att få en plats på Täby loppmarknad är 160:- och då får man en ca tre meter bred plats att sälja på. Allt som allt var det inte så illa som jag föreställde mig så nästa helg planerar vi att göra en runda till, denna gång förhoppningsvis lite visare. Tror att jag ska införskaffa en shock stick (en sådan där el-stöt pinne som dykare använder för att mota bort hajar) för att hålla ordning på köparna :)

7 kommentarer:

  1. Vi är i samma sits och behöver göra oss av med massor av saker. Tyckte ni att det värt det med loppis? Ev. ska vi ha en på lördag men jag tvekar. Bl.a. för att det kommer att ta en hel dag, för att jag inte vill stå där en hel dag och sen få köra hem sakerna igen för att det inte blivit sålt. Nja jag vet inte. Nu upptäckte jag en som annonserar på Blocket om att komma och röja hemma hos folk. Tog kontakt och mot att de får alla våra saker så flyttstädar de...hmm...intressant...

    Har ni bestämt datum då ni åker?

    SvaraRadera
  2. På det stora hela så var det värt. Jag var väldigt skeptisk först men har ändrat åsikt nu. Tror att mycket beror på vilken läggning man har och att man tar det för vad det är. Frun säljer även grejer på Tradera men det tar sådan tid, loppis är mer effektivt men man får nog inte lika bra betalt så det är en avvägning man får göra.

    Det där med upprensning mot flyttstädning låter genialt. Just nu har vi fortfarande så mycket grejer så vi skulle nog förlora en väldans massa pengar på utbytet men i ett senare skede är det nog en god idé. Ska definitivt kolla noggrannare på detta, tack för tipset!

    Vi har inget flyttdatum, fixar till huset inför försäljning nu och räknar med att kontakta mäklare inom någon månad. Sedan beror det ju på hur fort det säljs. Brukar gå undan i vårt område så jag hoppas att vi ska realisera flytten innan vintern. Själva då?

    SvaraRadera
  3. Kul att se, vi testade också på loopisen där för två somrar sen, men vi åkte hem med endast 150 spänn i försäljning efter dom timmarna... hehehe

    SvaraRadera
  4. Aj då, en brakförlust med andra ord :)

    Snart dags igen för oss, hoppas kommande lördag blir lika "givande".

    SvaraRadera
  5. Vi åker nu i augusti. Så jag betalade just första hyran för vårt spanska boende. Spännande!

    SvaraRadera
  6. Ja, nu står lådorna och kartongerna här i röran med prislappar... Imorgon bär det av igen till Täby Galopp och prut-mobben. Fasar lite då prognosen säger att det ska bli soligt och varmt - riktigt varmt! Egentligen hade vi väl hellre legat och guppat på varsin uppblåst och flytande badleksak i vår lilla pool men vad ska man göra...? Känns ju inte som att ge bort allt eller slänga i sopor/återvinning är det som gäller i nuläget. Läget är väl annorlunda om någon månad eller så när man står där med huset fortfarande fullt med - ja, det är lika bra att inse det - skräp.
    Så får vi imorgon på loppisen lika mycket sålt som förra veckan så blir jag mer än nöjd!

    SvaraRadera
  7. Idag är vi ytterligare en erfarenhet rikare: garageloppis. Skyltar sattes upp i nejden om att vi idag skulle ha rensning samtidigt som den lilla sockenmarknaden med hemslöjd gick av stapeln. Jag menar, om de ändå åker ut på landet så kan de ju ändå ta en sväng förbi oss och köpa vårt skrä... ähum, våra fina och mycket användbara prylar! Inte sant?!

    Det är lustigt det där med folk och klockslag. Vi hade informerat om att vi skulle ha öppet 12-15, samtidigt som marknaden. Kl 10.30 kom den första spekulanten! Eftersom hon köpte leksaker så är hon väl förlåten... Men 1,5 h innan öppnandet? Nästan så man gick runt i nattlinnet!

    Men hur ska man då summera dagens försök i allt bli av med saker och få in mer pengar? De dryga 500:- vi fick in räcker ju inte långt, hälften är redan borta på pizza-inköpet eftersom ingen orkade fixa middag. Och inte syns det heller att något har blivit sålt, garaget är lika fullt.

    Ok, fördelen med detta var att garaget tömdes på sopor! Kartonger, byggmaterial, tidningar osv, det har nu förpassats till återvinningsstationen. Så något gott kom det av detta! Soporna är borta - mer eller mindre.

    Men vad gör man nu - sakerna och barnkläderna står ju kvar där i garaget? Det blir väl en del på Tradera, några saker på Blocket, en sväng till Täby-loppisen om vi orkar. Eller om man ringer någon som hämtar allt? Eller har en dag till med garagedörrarna öppna på gavel, kanske ännu lite vidare denna gång?

    Vi får se...

    SvaraRadera